Bun venit in Orasul Baia de Aries - judetul Alba

Agenda culturala

 • Asezare:

Orasul Baia de Aries este situat in partea de nord a judetului Alba pe malurile raului Aries intre Km 97,400 si 109,600 pe DN 75 Cimpeni-Turda la 46 grade 22 minute 67 secunde N si 23 grade 16 minute 55 secunde E si dispune de o intindere geografica de 8100 ha. Repartizarea acestora pe profile este dupa cum urmeaza:

 • 3225 ha teren agricol
 • 4291 ha paduri
 • 133  ha drumuri (orasenesti, comunale, forestiere)
 • 451 ha alte terenuri

Baia de Aries impreuna cu satele componente este situata in partea de nord a judetului Alba, pe malurile raului Aries, intre orasele Turda (60 Km spre est) si Cimpeni (25 Km spre vest) intre paralelele 46 si 47 grade si meridianele 23 si 24 de grade.
Teritoriul administrativ este strabatut de un singur traseu de legatura rutiera cu restul tarii, prin drumul national (DN 75) si calea ferata ingusta Nr.112 Turda-Abrud ce trece si prin satele Brazesti, Sartas si Muncelu, dar care la ora actuala este scoasa din functiune.
Altitudinea teritoriului arondat este cuprinsa intre 495m (la intrarea in Baia de Aries) si 1256 m (varful Poienita).

 • Istoric

Localitatea Baia de Aries este atestata documentar din anul 1325, de catre regele Carol Robert de Anjou odata cu privilegiul acordat de acesta  locuitorilor pe atunci ai locallitatii ONUMBERG mai tarziu ARANYAS BANYA, dar exista dovezi ca exploatarea aurului in aceste locuri se facea inca de pe vremea dacilor.
La inceputul secolului XV i s-a recunoscut privilegiul de oras liber.
Isi pierde treptat drepturile de oras liber din cauza luptelor pentru independenta si dreptate a motilor impotriva asupritorilor autohtoni si straini de tot felul.
Trecand peste 500 de ani de istorie (pe nedrept, dar din cauza unui mare numar de evenimente de necuprins in lucrarea de fata), ajungem la istoria contemporana in anul 1848 cand locuitorii s-au rasculat din nou  impotriva garzilor maghiare ale regelui Frantz Iosef.
Tribunii poporului au fost prinsi, acuzati si condamnati fara judecata.
In 1877 locuitorii participa din nou cu bani si materiale la razboiul pentru independenta.
1912 – Se construieste linia ferata ingusta Turda-Cimpeni.
1918 – La adunarea de la Alba Iulia au participat din localitate mai multi delegati ai cercurilor electorale.
1922 – Se infiinteaza gimnaziul pentru baieti „Petru Span”.
1929 – Se construieste podul de fier peste raul Aries.
1937 – Se construieste cladirea spitalului pe strada pe atunci 22 Decembrie (azi Str. Spitalului.).
1939 – Se construieste cladirea actualei Primarii, atunci sediu al Preturii.
1944 – Minerii, populatia si armata romana au baricadat cu stanci drumul si calea ferata pentru a impiedica patrunderea armatelor fasciste germano-ungare in zona muntilor Apuseni.
1945 – Se construieste uzina de preparare a minereurilor auro-argentifere si statia TRAFO.
1953 – Incepe construirea uzinei de cianurare si a primelor blocuri de locuinte.
1963 – Se da in folosinta noul local al Liceului cu 16 sali de clasa, doua laboratoare, doua sali ateliere si spatii administrative, pentru peste 1000 de elevi, in clasele superioare. Acesta poarta astazi numele celui care l-a creat: „dr. Lazar Chirila”.
1978 – Se pune partial in functiune noua Intreprindere de confectii textile destinate fortei de munca feminine pentru 1240 salariati; astazi dupa privatizare nu mai lucreaza decat circa 480 de salariati, (in 1993 s-a transformat in societate pe actiuni prin metoda MEBO).
1994 – Se asfalteaza centrul orasului (pe atunci comuna) si se ridica in parcul central, devenit „Parcul eroilor”, monumentul Eroilor sfintit de P.S. Andrei, episcop de Alba, in prezenta oficialitatilor judetului si a Armatei.
1995 – Se ridica un obelisc comemorativ de la 670 de ani de la prima atestare documentara, (ce reprezinta o parte din Coloana infinitului a lui Brancusi).
1998 – La data de 18.01.1998 Baia de Aries este redeclarata oficial oras statut pe care l-a detinut secole de-a randul si pe care l-a recastigat fiind cel mai important centru de prelucrare si productie a aurului si argintului si de exploatare a minereurilor neferoase din Muntii Apuseni: plumb si zinc, metale cu pondere esentiala in industria de aparare, pana in 2004 – Cand Filiala „Ariesmin” s-a inchis, ramanand fara locuri de munca 1895 de oameni (din cati erau in 1989).
2000 – Se deschide o sectie a S.C.”Ariesul” Conf S.A. care are in prezent statut independent cu denumirea S.C.”Ariesul Prodimex” S.A. cu 180 salariati tot cu profil de confectii textile.

 •  Conditii geografice, geologice si climaterice
  • Relieful

Orasul Baia de Aries se gaseste intr-o zona predominant muntoasa si prezinta o mare varietate de peisaje, de formatiuni geologice, de resurse naturale cu multiple posibilitati economice, cu versanti abrupti, vai adanci si suprafete usor ondulate
In centrul orasului dealurile au inclinatie domoala pe directia sud-nord, ceea ce a inlesnit constructia de case de sute de ani.

  • Clima

Solurile aluvionare de pe malurile Ariesului sunt fertile dar des afectate de inundatii.
De-a lungul timpului s-au inregistrat multe fenomene meteorologice periculoase predominante fiind inundatiile. Astfel acestea au fost semnalate in 1975, 1981, 1995-1996, 2000, 2002, 2004, 2005, 2006.
Hidrografia este reprezentata de raul Aries, cu un debit mediu de 19 mc/sec. In anul 1975 a atins 563 mc/sec iar  in 1981si 1996 debitul a fost si mai mare, peste 800 mc/sec, provocand pagube insemnate atat populatiei cat si industriei. Deasemenea ne-am confruntat cu inundatii si in anul 2000, iar pe anumite portiuni de sosea si terenuri agricole si in anul 2001 si 2002. Afluentii mai importanti sunt: Valea Harmanesei, Valea Ciorii, Valea Sartasului, Valea Negoiu. Pe langa acestea mai sunt o serie de vai  cu caracter temporar foarte active la ploi torentiale sau la topirea zapezilor: Paraul Nesei, P. Jimelului, V. Carbunarilor, V. Cutii si altele.
Teritoriul orasului se inscrie in climatul transilvanean cu caracter temperat-continental.
Temperatura medie a lunilor de iarna este de -2.6 grade C iar a lunilor de vara de 19.2 grade C. Vegetatia se caracterizeaza prin existenta unor forme de trecere de la silvostepa la padurile de foioase, cu pajisti si pasuni, iar in lunca Muresului se intalnesc soluri aluvionare caracterizate printr-un grad inalt de fertilitate.

  • Geologia

Formatiunile geologice intalnute in zona sunt foarte complexe, caracteristice Muntilor Apuseni cuprinzand un intreg mozaic geologic, de la roci vulcanice la roci sedimentare, conglomerate cristaline, sisturi, micasisturi roci metamorfice.

 • Caracterizare administrativa

Teritiriul administrativ al orasului Baia de Aries se intinde pe o suprafata de 81 kmp.

Caracterizarea administrativa a unitatii administrativ-teritoriale:    Suprafata totala din intravilanul localitatii este de 373 hectare.

In fundamentul Muntilor Apuseni de Nord au fost identificate formatiuni cristalofiliene si masive granitoide apartinand la trei cicluri tectono – magmatice:

– ciclul prebaikalian reprezentat prin seria de Baia de Aries (filite granoblastice cu granati, sisturi cuarto – muscovitice cu granati, amfibolite si calcare marmoreene).

3.   DATE ECONOMICE

 • Sistemul de sanatate

Este reprezantat de Centrul de permanenta medicala care functioneaza in incinta fostului spital si de trei cabinete de medicina de familie. De asemenea functioneaza o sectie de psihiatrie cu 20 paturi a spitalului judetean Alba.

 • Sistemul de locuinte

Gospodarii ale populatiei
In locuinte – 1014
In apartamente – 680
Apartamentele sunt canalizate si alimentate cu apa potabila, iar incalzirea se face cu lemne.

Satele apartinatoare orasului Baia de Aries au incalzire cu lemne, alimentarea cu apa potabila fiind asigurata din surse proprii (fantani), dar si retea captata dar netratata si din care se expediaza probe periodice centrului „Sanepid” Cimpeni pentru analize.

 • Servicii publice

Serviciile publice catre populatie sunt reprezentate de furnizarea de apa (SC Apa CTTA ALBA SA filiala Baia de Aries), Primaria Baia de Aries (transport si salubritate), energie electrica (SC Electrica SA).
Volumul de instalatii deservit la nivelul orasului Baia de Aries poate fi structurat dupa cum urmeaza: linie electrica subterana 20KV-1 km, linie electrica subterana 0.4 Kv-2.7 km, linie electrica aeriana 0.4 KV-23 km, 7 posturi de transformare.
Problemele cu care se confrunta societatea sunt cele cauzate de vechimea cablurilor  electrice subterane 0.4 kv si aeriene, majoritatea avand durata de viata normala depasita, apar foarte multe defectiuni care, pe langa cheltuieli foarte mari de intretinere creeaza un disconfort mare populatiei in momentul defectiunii lor.
Perspectivele pe care le are in vedere societatea sunt inlocuirea unor cabluri electrice subterane, modernizarea unor posturi de transformare si refacerea bransamentelor cu blocuri de masura si protectie.

 • Transporturile

Zona de transport rutier este bine reprezentata pe raza orasului Baia de Aries. Ea este acoperita de SC Ariesul trans SA; SC Crinul aries SA, sipersoane fizice detinatoare de autorizatii de functionare pentru activitatea de transport marfa si calatori.

 • Drumuri publice

Orasul Baia de Aries este situat de-a lungul drumului national DN 75 la distanta de 25 km de orasul Cimpeni si 105 km de municipiul Alba Iulia, resedinta judetului Alba si la o distanta de 60 km de municipiul Turda din judetul Cluj.
Distingem urmatoarele categorii:

 • strazi;
 • drumuri comunale;
 • drumuri forestiere;
 • drum natioonal.

Lungimea totala a retelei stradale a orasului Baia de Aries si a localitatilor componente si apartinatoare este de 14.2 km, defalcata dupa cum urmeaza:
Orasul baia de Aries – total 8.4 km

 • modernizate 2.7 km
 • nemodernizate 6.7 km
 • comunale 4.8 km

AGRICULTURA
Ca ramura economica, agricultura are o pondere modesta pe raza orasului Baia de Aries. Ea este bine reprezentata de gospodarii ale populatiei ce desfasoara activitate agricola. Pe categorii de folosinta se prezinta astfel:

 • arabil – 320 ha;
 • pasuni – 1878 ha;
 • fanete – 945 ha;
 • paduri in proprietate – 97 ha;
 • alte suprafete – 153 ha.

Varsta medie a padurilor este de 60 ani, iar starea fitosanitara si de vegetatie este buna.

TELECOMUNICATII

 • Telefonie mobila

In orasul baia de Aries exista trei relee, situate in satul Sartas, cu ajutorul carora se realizeaza legaturile telefonice in sistem GSM (Orange, Cosmote si Vodafone).

 • Mass-media

Releul de televiziune este situat pe dealul „Piatra Baii”, la aproximativ 1 km de centrul orasului Baia de Aries, cu ajutorul caruia se receptioneaza canalul de televiziune TVR 1. Prin reteaua de televiziune prin cablu sunt dihfuzate 25 de programe de televiziune nationale si internationale.
Frecventele de radio care se receptioneaza in orasul Baia de Aries sint: unde lungi, medii, scurte si ultrascurte.

 • Internet

Primaria orasului Baia de Aries, BCR filiala Baia de Aries si mai multe societati comerciale si persoane particulare sunt conectate la reteaua internet prin cablu.

 • Posta

Oficiul Postal al orasului Baia de Aries deserveste orasul Baia de Aries, cu localitatile componente si apartinatoare. In cadrul oficiului orasului Baia de aries activeaza un numar de 2 factori postali. Activitatea acestei institutii consata din: corespondenta prezentata si sosita, mandate postale prezentate si sosite, presa, incasari abonamente si distribuire, achitare pensii, somaj prestatii in conventii, incasari abonamente TV, operatiuni alocatii scolare, telegrame. Localitatile componente si apartinatoare ale orasului Baia de Aries apartin de Oficiul postal din orasul Campeni.

INVATAMANT, CULTURA SI CULTE

 •  Sistemul de educatie si invatamant

Este reprezentat de grupul scolar „dr. Lazar Chirila” (Liceu si scoli elementare cu gradinite) pentru un numar de peste 1100 de elevi si copii repartizati dupa cum urmeaza:

 • Cultura
  • Muzee -Muzeul etnografic Nicolae Sima