Manastirea Muncelu
Scurt Istoric
Mănăstirea Martirii Neamului
În partea de nord a județului Alba, într-un decor specific Munților Apuseni, pe o șa tihnită, retrasă între culmile domoale ale dealurilor, la 5 km de orașul Baia de Arieș, în satul Muncelu, se află Mănăstirea ”Martirii Neamului”.
Mănăstirea a fost întemeiată la 25 Februarie 1943, de către Episcopul Nicolae Colan de la Cluj, la inițiativa unui comitet format din 15 persoane din Baia de Arieș, în frunte cu profesorul Lazăr Chirilă.
Primul Stareț al mănăstirii a fost părintele Gherasim Bica(1944-1947), alături de care a viețuit timp de un an de zile și viitorul Mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania.
După Decembrie 1989, când libertatea de credință a devenit posibilă, mănăstirea ”Martirii Neamului” a fost reactivată în 1993 la inițiativa și cu sprijinul credicioșilor din zonă. O contribuție deosebită au avut-o, familia părintelui Gheorghe Alb care a ridicat pe pământul familiei o biserică de lemn și credincioșii din satul Muncelu în frunte cu părintele Eugen Nandrea, care au donat o parte din pământul parohiei pentru noul amplasament al mănăstirii care și-a ales drept ocrotitori ”Sfinții Români”.
Cea care a rectitorit practic mănăstirea, a fost monahia Filothea Ionescu fiind și prima stareță, a noii obști de maici, între anii 1993-2004.
Vizibil și îmbietor de la mare distanță, prin formele sale edificiul prezintă o formă rară în oferta stilistică a arhitecturii religioase din această zonă.
În vecinătatea bisericii de lemn a fost ridicată o frumoasă și trainică biserică de zid, care se remarcă prin cele trei abside semicirculare și turnul cilindric flancat de coloane. Un corp amplu de chilii, cu pridvorul desfășurat pe toată lungimea sa, mărginește latura de sud-vest a bisericii.
În Duminica a II-a după Rusalii a ”Sfinților Români”, mănăstirea își prăznuiește hramul alături de credincioșii prezenți aici.
Accesul la mănăstire se face din DN 75 pe o distanță de 1,3km pe drumul comunal asfaltat DC 1A.